ในยุคที่ผู้คนต่างใช้ชีวิตอย่างเร่งรีบและทุกย่างก้าวเต็มไปด้วยการแข่งขัน นิยามของ ‘การพักผ่อน’ จึงแปรเปลี่ยนไปตามความชื่นชอบและเวลาที่มีอยู่อย่างจำกัด ด้วยเหตุนี้ธุรกิจต่างๆ จึงพากันสร้างสรรค์สินค้าและบริการใหม่ๆ เพื่อตอบสนองความต้องการที่เปลี่ยนไปของผู้คน เกิดเป็นตัวเลือกแนวใหม่ที่ตอบโจทย์การใช้ชีวิตมากยิ่งขึ้น

NAP Sleep Salons ธุรกิจร้านซาลอนผสานศาสตร์การนวดผ่อนคลายเพื่อให้ลูกค้าได้ nap หรือหลับไปในเวลาสั้นๆ ที่มี ‘คุณต้นไม้-กรณ์พัฒน์ พรรษา’ เป็นผู้ร่วมก่อตั้ง คือธุรกิจที่มาพร้อมกับบริการที่ตอบไลฟ์สไตล์ยุคใหม่ที่เร่งรีบ โดยการผสมผสานการสระเซ็ตผมและการนวดศีรษะผ่อนคลายเข้าด้วยกัน จนกลายเป็นนวัตกรรมเพื่อการพักผ่อนรูปแบบใหม่ที่มีคอนเซ็ปต์ไม่เหมือนใคร เพราะนอกจากจะทำให้ได้งีบหลับและเคลิบเคลิ้มไปกับท่านวดที่เป็นเอกลักษณ์เฉพาะของทางร้านแล้ว ก็ยังได้ทรงผมที่ถูกใจกลับบ้านไปอีกด้วย

ผ่อนคลายขั้นสุดในเวลาไม่ถึง 2 ชั่วโมง
“ไอเดียนี้มีที่มาจากตอนนั้นพี่สาวเราไปสระผมที่ห้างๆ หนึ่ง ในระหว่างที่รอก็ไม่รู้จะทำอะไรหรือจะไปเดินเล่นที่ไหน ด้วยความที่เป็นผู้ชายก็ไม่อยากสระผมในร้านที่มีแต่ผู้หญิง เลยจุดประกายไอเดียว่าอยากจะมีร้านสระผมที่ผู้ชายสามารถสระได้ด้วย เป็นร้านที่ใช้บริการได้ทุกคนไม่ว่าจะเป็นผู้หญิงหรือผู้ชาย เด็กหรือผู้ใหญ่ ประกอบกับที่ตัวเองอยากให้มีบริการที่ตอบโจทย์เรื่องการได้ผ่อนคลายในเวลาที่จำกัด เช่น พนักงานออฟฟิศหรือลูกค้าที่มีเวลาน้อยอยากใช้เวลาที่มีไม่มากมานอนหลับพักผ่อนซักงีบก่อนไปทำงานต่อ เราเลยตั้งใจผสมผสานการสระผมและนวดศีรษะผ่อนคลายเข้าด้วยกัน เพื่อให้ทุกคนสามารถ ‘พักผ่อน’ ได้อย่างเต็มอิ่มภายในระยะเวลาไม่เกิน 1 ชั่วโมงครึ่ง ที่แม้จะเป็นช่วงเวลาสั้นๆ แต่ถ้าหากได้ลองทำและได้ลองนอนจริงๆ ก็จะรู้สึกเหมือนได้พักผ่อนสบายๆ  3 - 4 ชั่วโมงเลยทีเดียว” 

การผ่อนคลายที่ดีไซน์ไว้สำหรับทุกคน
“การนวดศีรษะผ่อนคลายถือเป็นทางเลือกในการพักผ่อนที่ไม่ก่อให้เกิดอันตรายใดๆ ต่อร่างกาย ไม่ว่าจะเป็นเด็กหรือแม้กระทั้งผู้หญิงตั้งครรภ์ก็สามารถมาใช้บริการได้ เพราะว่าท่านวดที่ใช้เป็นท่าที่เราสร้างมาเพื่อให้ทุกเพศทุกวัยสามารถใช้บริการได้ เคยมีลูกค้าเด็กที่สุดอายุประมาณ 4 - 5 ขวบก็เริ่มมาใช้แล้ว เพราะคุณแม่พามาเนื่องจากน้องเรียนบัลเลต์แถวนี้ หลังจากนั้นก็คือติดใจมาทุกอาทิตย์เลย ส่วนลูกค้าที่อายุมากที่สุดที่เคยมาใช้บริการอายุประมาณ 80 ปี ซึ่งต้องขอบคุณลูกค้าจริงๆ ที่วางใจพาคุณแม่มาใช้บริการแล้วผลตอบรับดีมาก

โดยส่วนใหญ่ลูกค้าที่มาใช้บริการช่วงวันจันทร์ถึงวันศุกร์จะเป็นกลุ่มนักศึกษาและเจ้าของธุรกิจเป็นหลัก ส่วนกลุ่มพนักงานออฟฟิศจะเป็นวันเสาร์-อาทิตย์และช่วงเย็นของทุกวัน อย่างหลังเลิกงานไม่รู้จะไปไหนก็มา NAP ก่อนได้ หรืออย่างคืนวันศุกร์บางคนอยากไปเที่ยวต่อ ก็แวะมาผ่อนคลายและทำผมที่ร้านก่อน แล้วไปเที่ยวต่อได้เลย ถือว่าเป็นบริการที่ตอบโจทย์และครอบคลุมสำหรับคนทุกเพศทุกวัยที่อยากพักผ่อนจริงๆ”

มาตรฐานและการจัดการคือหัวใจของการบริการ
“ตั้งแต่ลูกค้าก้าวเข้ามาในร้าน ทุกอย่างต้องพร้อม กลิ่นต้องได้และต้องเป็นซิกเนเจอร์ของร้าน แชมพูก็ต้องเป็นเอกลักษณ์ของร้าน รวมไปถึงครีมนวดผม ทรีทเม้นต์ ท่านวด ทุกอย่างเราต้องใส่ใจในรายละเอียดทั้งหมด ทำให้สิ่งหนึ่งที่จะขาดไม่ได้เลยคือ ‘มาตรฐาน’ ของการบริการในทุกๆ ส่วน อย่างพนักงานของเราทุกคนจะต้องผ่านการฝึกอบรมอย่างเข้มข้นกับเทรนนิ่งเซ็นเตอร์ของเราก่อน ซึ่งต่อให้มีประสบการณ์นวดจากร้านอื่นหรือมีใบรับรองมาก่อน ก็ยังไม่เพียงพอสำหรับที่นี่ เพราะว่าทุกคนจะต้องมาเรียนใหม่และต้องผ่านการทดสอบของเราให้ได้ก่อนถึงจะมาให้บริการที่ร้านของเราได้ และถึงแม้ว่าจะได้เป็นพนักงานแล้วก็ยังต้องทำการทดสอบอยู่ตลอดทุกๆ 3 เดือน เพื่อเป็นการรักษามาตรฐาน ทำให้ทุกคนต้องพัฒนาตัวเองอยู่ตลอดเวลา

การบริการที่นี่อาจจะแตกต่างจากที่อื่น คือเราจะรับลูกค้าคิวแรกตอน 10 โมงเช้าและคิวสุดท้ายตอน 1 ทุ่มตรง โดยจะรับทุกๆ 1 ชั่วโมงและตัดเป็นรอบๆ เราเลยแนะนำว่าลูกค้าไม่ควรมาช้าเกิน 10 นาทีจากเวลานัด เพราะลูกค้าในแต่ละรอบจะต้องนวดพร้อมกัน สระพร้อมกัน ไดร์ผมพร้อมกัน แล้วก็ออกจากร้านพร้อมกัน เพราะฉะนั้นทุกคนก็จะได้รับบริการพร้อมกัน เหมือนกัน ไม่มีการรบกวนกัน เป็นระบบที่เราใช้ขั้นตอนและมาตรฐานเดียวกันทุกคน นอกจากในกรณีที่ลูกค้ามาสาย เราก็จำเป็นต้องแจ้งก่อนว่า ลูกค้ามาสายในจำนวนเวลาเท่านี้นะ ซึ่งจะทำให้ได้ยินเสียงไดร์รบกวนจากคิวที่มาตรงเวลา 

อีกหนึ่งสิ่งสำคัญในการทำธุรกิจก็คือ อย่าทิ้งคำว่างานบริการเด็ดขาด ถ้าเราบริการลูกค้าดี ยังไงเขาต้องกลับมาหาเรา และอย่าไปสนใจว่ามีร้านแบบเดียวกันเกิดขึ้น เพราะทุกที่ทุกธุรกิจต้องมีคู่แข่งอยู่แล้ว เราจะไม่โฟกัสในส่วนนั้น แต่เราจะโฟกัสที่ร้านตัวเอง โฟกัสว่าเราจะทำยังไงให้ลูกค้ากลับมาอีก ทำยังไงให้ลูกค้าเดินออกจากร้านแล้วมีความสุข เพราะอันนั้นคือความสุขของเรา ไม่ว่าคุณจะมาจากที่ไหนจังหวัดอะไร จะเป็นลูกค้าคนไทยหรือต่างชาติ เราก็ดูแลทุกคนเท่าเทียมกันหมด เพราะเราถือว่าทุกคนคือครอบครัวของเรา”

มากกว่าคู่แข่งคือโอกาส
“เนื่องจากคอนเซ็ปต์ของเราค่อนข้างกว้าง ทำให้เรามีคู่แข่งทั้งที่เป็นร้านเสริมสวย ร้านนวด และสปา โจทย์สำคัญคือ ทำยังไงให้ลูกค้ารู้สึกประทับใจและมีความสุขที่ได้มา และต้องมาที่นี่ที่เดียวเท่านั้น  สิ่งเหล่านี้ทำให้คนรู้จักร้านของเรามากขึ้นและขยายวงกว้างขึ้นเรื่อยๆ จากปากต่อปากหรือบางคนก็พาเพื่อนมาที่ร้านด้วยตัวเอง จนตอนนี้เรากลายเป็นที่นิยมในหมู่ชาวต่างชาติ โดยเฉพาะชาวญี่ปุ่นและเกาหลีที่บอกกับเราว่า ถ้าเกิดได้มาเที่ยวเมืองไทยเมื่อไรก็จะต้องมาแวะที่ร้านให้ได้ คือสามารถเอาไปอยู่ในโปรแกรมทัวร์ได้เลย เพราะเขาถือว่านอกจากสถานที่ท่องเที่ยวหลักๆ อย่างวัดพระแก้วหรือจตุจักรแล้ว NAP Sleep Salons ก็เป็นอีกหนึ่งจุดเช็กอินที่ไม่ควรพลาดสำหรับนักท่องเที่ยวที่อยาก ‘พักผ่อน’ อย่างแท้จริง 

ในอนาคตเราวางแผนที่จะขยายสาขาและแฟรนไชส์  การมีเทรนนิ่งเซ็นเตอร์เป็นของตัวเองทำให้เราสามารถผลิตพนักงานที่มีมาตรฐานเพื่อส่งต่อไปยังสาขาต่างๆ ได้อย่างมั่นใจว่าชื่อ NAP Sleep Salons จะมาพร้อมกับการบริการ ท่านวด ผลิตภัณฑ์ และทุกอย่างที่เป็นมาตรฐานของเราจริงๆ” 

Services (สาขาพระราม 9)

 • NAP Signature นวดผ่อนคลายบริเวณ ศีรษะและต้นคอภายในระยะเวลาเวลา 1 ชั่วโมงครึ่ง
   
 • NAP Scalp Treatment เพิ่มเติมในเรื่องของการแก้อาการออฟฟิศซินโดรม การยกกระชับ และใช้เซรั่มเพื่อบำรุงหนังศีรษะ
   
 • NAP Exclusive Treatment นวดผ่อนคลายโดยมีความพิเศษคือจะมีเครื่องอบโอโซนที่จะช่วยทำให้ทรีทเม้นต์ซึมเข้าสู่หนังศีรษะได้ดียิ่งขึ้น 

เรื่อง : ณัฐชา ตะวันนาโชติ I ภาพ : ภีร์รา ดิษฐากรณ์


NAP Sleep Salons - Relaxing in the Heart of the City

In today’s hurried lifestyle where every step is a competition, the definition of “relaxing” has changed in response to new preferences and the restraint of time. That is why new products and services have been created to satisfy consumers’ changed needs, thus bringing about new alternatives for better living. 
Co-founded by “Khun Tonmai – Kornpan Pansa”, NAP Sleep Salons is a hair and relaxing massage salon where customers can take a nap for a while. This business caters to the hurried modern lifestyle by merging shampooing and hair styling service with a head massage. It offers an innovative way of relaxation with a unique concept since not only the customers can take a nap and enjoy the salon’s signature massage; their hair will look great as well.

Ultimate Relaxation in Less Than 2 Hours
“This idea came up when my sister went to a mall to have her hair washed. I had to wait for her and had nothing to do. Being a guy, I didn’t want to have my hair washed in a lady salon and started thinking about a salon where men can go too; a place where everyone can enjoy the service regardless of being a woman or a man, a child or an adult. And I particularly want a service that answers the need to relax in a limited period of time. For example, office workers or people who don’t have much time can take a nap before going back to work. That’s why we combine hair washing with a relaxing head massage so that people can fully “rest” within 1 hour and a half. Even though it’s a short period of time, if you have tried it and actually slept, you’ll feel like you have rested comfortably for 3-4 hours.”

Relaxing Time Designed for Everyone
“A relaxing head massage is considered an alternative way of relaxation that causes no harm to our body. Even children or pregnant ladies can enjoy our service because we design our massage method to suit people of all ages and genders. Our youngest customer is a 4-5 years old who takes a ballet class nearby.  Her mother brought her to our salon and the little girl loves it so much that she now comes every week. As for our oldest customer, we have served an 80-year-old lady thanks to one of our customers who trusts us enough to bring her mother. And we received very good response.

Most of our customers during weekdays are college students and business owners while office workers come during weekends and in the evening. People who have finished their work and still don’t know where to go can take a nap here first. Those who want to go out on Friday night after work, they can stop by to relax and have their hair done. Our service truly answers and covers the needs of people of all ages and genders who want to relax.”

Standard and Management is Key to the Service
“From the customers’ first step into our salon, everything must be ready. The scent must be right and it must be our signature. That also goes with shampoo as well as conditioner, treatment and massage techniques. We must pay attention to every detail and the one thing that we can’t do without is setting up a “standard” of service in every step. For example, each of our employees must undergo an intensive training from our training center first. Even though they might have certificates or had previous experiences from other salons, it is not enough for us because everyone needs to relearn and pass our test before serving our customers. And even our current employees still have to take the test every three months in order to maintain the standard and motivate them to keep developing themselves all the time.

Our salon might be a bit different to others as we start receiving the first customers at 10AM and the last group at 7PM. As we take the appointment every 1 hour, on the hour, we suggest that the customers should not arrive later than 10 minutes after the appointment time. That’s because every customer in each round will get the massage at the same time, then shampoo and hair styling at the same time and they will leave the salon at the same time. This way everyone will receive the same service at the same time without disturbing one another. With this system, the same process and standard is applied to everyone. In case someone comes in late, we must inform them that there will be disturbing sound of hair dryer from the customers who come on time. 

Another important thing in doing business is: Don’t ever forget that it is all about the “service”. If we serve our customers well, they will come back to us no matter what. And don’t mind about similar services because every business must face competition. We won’t focus on that but we will focus on our own salon: how to make the customers come back, how to make them walk out of our salon with happiness because that is our happiness, as well. No matter where you come from, which province, a Thai or a foreigner, we take care of all our customers just the same because we think of everyone as our family.”

What Matters More Than Competition is Opportunity
“Since our concept is pretty broad, we have a lot of competition from beauty salon and massage salon to spa. Our key challenge is how to impress our customers and make them happy to come here, and only here. That’s what makes our salon better and better known from word of mouth. Some customers even bring their friends. And now we have become popular among foreigners, especially the Japanese and Korean who have said that they must visit us whenever they visit Thailand. For them, besides the main tourist attractions like the Temple of the Emerald Buddha or Chatuchak Market, NAP Sleep Salons is one of the unmissable check-in points for tourists who want to truly “relax”.

In the future, we plan to open new branches and franchise. Having our own training center allows us to develop quality employees for our branches with a confidence that the name “NAP Sleep Salons” will come with the service, massage method, products and everything that truly meet our own standard.”

Services (Rama 9 Branch)

 • NAP Signature – Relaxing head and neck massage for one and a half hour.
   
 • NAP Scalp Treatment – Adding a treatment that helps relieve office syndrome with scalp revitalising and nourishing serum. 
   
 • NAP Exclusive Treatment – Relaxing massage coupled with an ozone therapy that helps the treatment diffuse into scalp better. 

Story: Natacha Tawannachot I Image: Peera Disttakorn